Waarom sappen niet helpen bij het afvallen

Posted on by

Wie het idee opvat om te gaan afvallen, begint vaak al met het voornemen om gezonder te gaan leven. Gezonder eten kan inderdaad een prima manier zijn om gewicht te verliezen. Het gaat er namelijk om dat je uitzoekt wat je zo dik heeft gemaakt en daar een alternatief voor te vinden. Ongezond eten vervangen door gezond eten is – kortweg – precies wat goed zou moeten zijn. Maar toch slaan veel vrouwen en mannen de plank mis door zich tegoed te doen aan allerlei sapjes. Sapjes zijn gezond, denken zij. Jus d’orange, appelsap, frambozensap, aardbeiensap. Hoe je het ook wendt of keert, deze sappen zijn (hoewel de namen anders doen vermoeden) helemaal niet gezond en verre van ideaal bij het afvallen.

Sappen helpen niet bij het afvallen

Het nuttigen van gezondere producten is waar het bij afslanken omgaat. Meer gezonde zaken eten en ongezonde tussendoortjes en snacks lekker laten voor wat ze zijn.

Maar sappen horen niet bij de categorie die je gaat helpen om gezond af te vallen. Dat heeft ermee te maken dat deze sappen heel veel koolhydraten bevatten, waarvan de meeste ongezonde suikers zijn.

Die zorgen ervoor dat er insuline wordt aangemaakt in je lichaam. Veel meer insuline dan je lichaam in korte tijd kan verwerken. Dat houdt in dat het wordt opgeslagen als vet. Hoe meer van die drankjes en sappen je drinkt, hoe meer vet je dus aanmaakt en hoe meer je aan zal komen. Het kan zijn dat je op dit moment merkt dat je niet afvalt, ondanks je goede voornemen. Ga dan voor jezelf eens na of je dit soort sappen aan het drinken bent. Ze voortaan laten staan zal je zeker helpen Lees ook Libelle over dit thema.

 

Suikers

Suikers zijn dikmakers. Ze zijn tot op zekere hoogte goed en zelfs nodig, want bij te weinig suiker gaat je bloedsuikerspiegel omlaag en krijg je te maken met diabetes. Maar teveel suiker is ook niet goed. Suiker werkt verslavend.

Je lichaam heeft meer nodig naarmate het meer gewend is. Die verslaving kun je herkennen aan je trek in snacks en snoep. Je suikerspiegel kan heel hoog worden. Zo hoog dat het ongezond is en je lichaam het op gaat slaan als vet. De suikers hebben een negatief effect op je lichaam. Je hebt er honger naar, voelt je gelukkig, maar na een tijdje merk je dat je er ongelukkig van wordt en voel je je dik.

 

Wat kun je dan wel doen?

Als die suikers zo ongezond zijn en je die sappen dus eigenlijk moet laten staan, wat kun je dan wel doen? Het is niet zo moeilijk. Ga op zoek naar drankjes die weinig suiker bevatten. Je kunt kiezen voor light producten, maar bedenk daarbij wel dat er andere zoetstoffen gebruikt zijn om de drankjes op smaak te maken. Of die altijd even gezond zijn is ook nog niet gezegd.

Veel beter is een kopje thee drinken, of koffie. Maar vooral met thee kun je eindeloos variëren in smaak en je kunt er – als limonade voor een warme zomerse dag – zelfs ijsthee van maken. Een beetje citroensap is dan al genoeg om de smaak te optimaliseren. Suikers zijn hier helemaal niet voor nodig.

Ook water drinken kan helpen. Drink bijvoorbeeld wel sap, maar niet drie glazen. Drink twee glazen water en een glas sap, als je dat graag wilt. Je zal merken dat je door daar routine in aan te brengen, wel tegemoet komt aan het afvallen.

Category: Algemeen
Comments are disabled