Wat is een soepdieet?

Is het soepdieet schadelijkTegenwoordig lijkt maar één ding belangrijk te zijn als het aankomt op afvallen: het moet snel en makkelijk zijn. Zodoende is er een toename van het aantal crash diëten. Dat zijn diëten die dit doel nastreven, snel en makkelijk afvallen. Het soepdieet is een uitstekend voorbeeld van een crash dieet, maar een soepdieet is niet per definitie een gezond dieet.

 

Crash diëten veroveren terrein

Het ziet er naar uit dat er steeds meer crash diëten gevolgd worden. En dat is een zorgelijke zaak, want crash diëten hebben niet de naam gezond en verantwoord te zijn. Wie verantwoord wil afvallen zoekt dus beter even verder.

Definitie crash dieet: een snelle manier van afvallen, waarbij vooral wordt gekeken hoe eten beperkt kan worden. Daardoor krijgt de volger van het crash dieet minder voedingsstoffen binnen, wat ongezonde bijwerkingen kan hebben. Een crash dieet is nooit theoretisch onderbouwd en behoort tot de ‘achterbuurten’ van pogingen tot gewichtsverlies.

Een soepdieet heeft ook tot doel om met weinig inspanning toch veel gewicht te verliezen. Andere voorbeelden van crash diëten zijn het 10 dagen dieet en het yoghurtdieet.

 

Wat is een soepdieet?

Een soepdieet is een crash dieet waarbij maaltijden vervangen worden door soepen. De soepen hebben verschillende kenmerken, zoals:

  • In de soep zitten weinig vetten en calorieën;
  • Het zijn geen gebonden soepen;
  • Vlees in soepen is toegestaan, mits het mager is;
  • Veel groenten in de soep en weinig vermicelli (die bevat weer veel koolhydraten en daardoor kom je alleen maar meer aan).

Op zich klinkt dat niet verkeerd, maar erg voedzaam zijn deze soepen doorgaans niet. Er zitten maar weinig ingrediënten in die echt vullend zijn en het gevolg van dit soepdieet is dan ook dat je je vaak hongerig en ellendig voelt. De meeste crash diëten hebben soortgelijke gevolgen voor de gebruikers.

 

Gevolgen voor je gezondheid versus afvallen

Wat is de verhouding tussen dit dieet met betrekking tot het effect en wat het je gezondheid kost? Een interessante vraag die wellicht doorslaggevend kan zijn om al dan niet aan een soepdieet te beginnen. Wil je serieus afvallen? Dan is een soepdieet niet geschikt. De gevolgen voor je gezondheid zijn, zoals hiervoor ook al benoemd, erg ongezond. Je kunt honger krijgen en zal daar ook hinder van ondervinden. Daarbij kom je allerlei vitamines en andere stoffen die je lichaam behoeft tekort. Dit weegt niet op tegen het effect, want hoewel je in rap tempo kilo’s verliest, zal je ook altijd een soepdieet moeten blijven volgen om je gewicht op pijl te houden. Met andere woorden: zodra je met het soepdieet stopt, vliegen de kilo’s er in no time weer aan.

 

Gezondere soepen om af te vallen?

Is het dan mogelijk om met gezondere soepen af te vallen? Op zich kun je soepen wel voedzamer maken, door er meer ingrediënten aan toe te voegen. Denk aan een goed gevulde (liefst gebonden) groentesoep. Die kan erg voedzaam zijn. Maar desondanks is het raadzaam om variatie in je voeding aan te brengen. Want alleen maar soepen en nooit een stuk vlees met aardappels, dat is ook niet gezond. Je kunt best af en toe een soep nemen om af te vallen, zolang je jezelf maar niet tekort doet en zorgt dat je andere belangrijke voeding alsnog binnenkrijgt.

 

Een soepdieet: wel of geen aanrader?

Het mag duidelijk zijn. Het soepdieet is een ongezonde vorm van een crash dieet en daardoor geen aanrader. Wil je het toch proberen om van de korte en tijdelijke voordelen te profiteren? Denk er dan aan om het dieet niet al te lang te volgen. Wissel ook de soepen af met meer vaste voeding en zorg ervoor dat je belangrijke lichamelijke stoffen alsnog binnenkrijgt. Het laatste wat je wil is dat je lichaam gaat protesteren omdat jij zo nodig af moet vallen. Wil je afvallen en dan ook op de langere termijn van de effecten kunnen genieten? Ga dan op zoek naar een theoretisch onderbouwd dieet. Zoek bijvoorbeeld naar koolhydraatvervangers en eiwitrijke voeding, daar deze producten bekend staan om hun positieve eigenschappen als het aankomt op afvallen en het verliezen van gewicht. Heb jij zelf ervaringen met het soepdieet en wil je die met andere delen? Laat dan gerust een reactie achter onderaan dit artikel.

Category: Diëten
Comments are disabled